Duurzaam & Effectief Samenwerken
Duurzaam & Effectief Samenwerken
Synergie; samen meer bereiken dan de som der individuele leden
Duurzaam & Effectief Samenwerken
Synergie; samen meer bereiken dan de som der individuele leden
Duurzaam &
Effectief Samenwerken
Herken je dit?
Eindeloze vergaderingen van je vakgroep of maatschap. Besluiten en actie-lijsten die voortdurend worden doorgeschoven. Niemand lijkt de voorgenomen actiepunten na te kunnen komen. De waan van de dag regeert. Vergaderingen lijken zinloos en lijken meer op een Poolse landdag. Het zijn altijd dezelfde die hier de schouders eronder zetten. Het is hier “ja zeggen, nee doen” (en omgekeerd). Er wordt hier over je (en niet met je) gepraat. Er is altijd maar een iemand die hier de grootste mond heeft.
Moeizaam gedoe slurpt energie. Het levert gespannen schouders op, knopen in buiken. Ziekte en uitputting. Cynisme en afstompen.“Hoe lang houd ik dit nog vol ? Is dit vak wel geschikt voor mij ? Dit is zo anders dan ik mij had voorgesteld toen ik ooit begon aan mijn loopbaan. Vervolgens wordt de oplossing gezocht in persoonlijk leiderschap of coaching van een medisch specialist. Hoewel dat voor de betrokkene zelf inzichten kan opleveren verandert dit weinig aan de omgeving waarin wordt gewerkt.
Vaak koos je het beroep medisch specialist vanuit passie voor de inhoud en de patiëntenzorg. Samenwerking met je vakgroep of maatschap, de afdeling, de poli, de ok, andere medisch specialisten en het management krijg je er gratis bij. Zonder heel veel extra kennis daarover. De opleiding tot medisch specialist is vooral medisch inhoudelijk.
Je baan als medisch specialist is veeleisend, uitdagend en intensief. Wanneer daarnaast samenwerking in je eigen vakgroep of maatschap of met collega’s wringt dan leidt dat al snel tot frustratie en spanningen. Overspannen verwachtingen. Meningsverschillen en inhoudelijke discussies die maar niet te beslechten zijn. Is dat slechts inhoud of ook gedoe in de onderlinge relatie ? Een meningsverschil op zichzelf is prima en een uitstekende manier om je inzicht bij te stellen. Aanhoudende verkillende discussies, coalitie vorming, polariseren en elkaar ontwijken zijn meestal niet zo vruchtbaar voor de samenwerking en de patiënten zorg.
Hoe weet je nu of jullie samenwerking effectief is ? Als je met plezier en energie naar je werk gaat. Met elkaar doelen stelt en haalt. Als er gezamenlijk belang centraal staat en niet alleen individueel belang. Als er gezonde discussies en meningsverschillen besproken kunnen worden met respect voor de individuele persoon.
Regelmatig vraag ik wat het gemeenschappelijke doel is aan een vakgroep; bijna altijd is het antwoord 24/7 kwaliteit van patiëntenzorg. Hoe, op welke manier, met welke middelen, en wat belangrijk wordt gevonden, daar wordt bijna nooit invulling aangegeven. Maar impliciet als bekend verondersteld.
Samenwerken zodat je met elkaar meer bereikt geeft energie. Duurzaam en effectief samenwerken is constructief en maakt dat jullie als vakgroep of maatschap een duidelijke bijdrage leveren. Vergaderen wordt efficiënter en productiever. Samenwerken op constructieve wijze is elkaars verschillen integreren tot een gemeenschappelijk doel en visie. Van disfunctioneel naar functioneel conflict. Van de “survival modus” en “de waan van de dag” naar een heldere strategie en verwachting.
Het lijkt soms of je een goede samenwerking kan bereiken door een teambuilding uitje. Of door een middagje persoonlijkheidstesten invullen en beredeneren waarom je collega zo anders is dan jij. Omdat hij of zij een andere kleur heeft, drijfveer of getal. Zo wordt de indruk gewekt dat samenwerking in een dagje gefikst is. Daarbij doen verplichte onderdelen voor de herregistratie van medisch specialisten ook een duit in het zakje. GFMS bijvoorbeeld. Dit is methodisch gezien volledig ongeschikt om samenwerking te beoordelen en te bewerkstelligen. Gezien het verplichtende karakter hiervan is dit een tijd en geld verspillend gedrocht.
Wat dan wel ? Duurzaam en effectief samenwerken is een traject waar ik jullie met evidence based inzicht en methodieken leer om uiteindelijk zelf als vakgroep, maatschap of samenwerkingsverband samen te werken. Hierna begrijp je waar samenwerking omdraait, heb je inzicht in jullie kwetsbaarheden en heb je methodieken in handen om zelf bij te sturen.
Duurzaam en effectief samenwerken kost tijd, commitment en energie. Het levert ook wat op; focus, synergie, duurzame inzetbaarheid en werkplezier en accreditatie punten tijdens het traject.
D&E samenwerken is gebaseerd op evidence based interventies uit systeemdenken, organisatie en veranderkunde
D&E samenwerken levert ABAN accreditatie op
Als collega medisch specialist spreek ik jullie taal van de werkvloer en als interventionist spreek ik een aanvullende taal; die van samenwerken, organisatie- & verander vraagstukken
Er blijft meer tijd en energie over voor relaties; zowel in jullie vakgroep of maatschap als daarbuiten
Er blijft meer tijd en energie over voor relaties; zowel in jullie vakgroep of maatschap als daarbuiten
Hoe ziet duurzaam & effectief samenwerken eruit ?
Inzicht wordt gecreëerd door te laten zien hoe jullie huidige samenwerking eruitziet. Een samenwerkingsplattegrond laat dat zien. Deze plattegrond komt tot stand door vertrouwelijke interviews met mij met elk lid van de vakgroep, maatschap of samenwerkingsverband. Deze gestandaardiseerde interviews geven informatie over jullie onderlinge relaties. Over patronen en gedragingen. Over kwetsbaarheden als groep. Over energie verlies en impliciete spelregels waarvan jullie je meestal niet bewust zijn. Een onderdeel van de samenwerkingsplattegrond is een analyse volgens de triadentool®. We bespreken de plattegrond, die jullie bezit wordt als visuele reminder, met elkaar. Is dit herkenbaar ? De inzichten, patronen, gedragingen en onbedoelde effecten komen regelmatig terug tijdens de rest van het D&E traject en worden dan sneller herkend. Dit maakt dat er sneller geleerd wordt gedurende de rest van het traject.
2. Strategiedag
Het fundament voor duurzaam en effectief samenwerken leg je op een strategiedag. Op deze dag richt je je als vakgroep of maatschap op jullie doelen die gezamenlijk bereikt moeten worden. Om jullie daarbij te ondersteunen heb ik een duidelijke methodiek en een visueel model ontwikkeld. Een heldere strategie draagt bij focus en duidelijke doelen. Hierdoor wordt je minder geregeerd door “de waan van de dag”. Uiteindelijk leidt een heldere strategie tot een duidelijke positie in de organisatie. Anderen weten ze wat ze van jullie kunnen verwachten.
Een heldere strategie kan pas tot zijn recht komen als de samenwerking op orde is. Inefficiëntie dynamiek vertaalt zich naar uitgestelde besluitvorming en niet echt naar elkaars inbreng kunnen luisteren.
Een strategiedag organiseren in plaats van is een heidag is een regelmatig terugkerende vraag. Het is veel beter om een strategiedag te organiseren; een stuk concreter en logischer opgebouwd dan een heidag. Het effect van uitsluitend een strategiedag kan bij minder goede samenwerking betekenen dat het resultaat tegenvalt. Dat betekent dan dat je vaker een strategiedag moet organiseren en oefenenen met de ingebrachte methoden en werkvormen of instappen in een volledig D&E traject. Natuurlijk kan je daar ook zelf alvast mee beginnen. Voor wie zelf aan de slag wil met de strategiedag heb ik een “doe het zelf toolkit” ontwikkeld.
3. Thema dagen
Met het formuleren van een strategie en inzicht in jullie samenwerking is de basis gelegd. Themadagen borgen de transfer van kennis over samenwerking naar zelf kunnen uitvoeren. Themadagen worden regelmatig gekozen rondom veelvoorkomende situaties en thema’s van de dagelijkse praktijk van de medisch specialist. Voor SEH-artsen zijn dit bijvoorbeeld hoofdbehandelaar zijn en piekdrukte op de spoedeisende hulp. Veel voorkomende thema’s zijn daarnaast taakverdeling, efficiënt vergaderen, team decisionmaking, leiderschap of lijden, functioneel botsen.
4. Positie in de organisatie
Een vakgroep of maatschap staat niet op zichzelf in een organisatie. Door te werken aan jullie samenwerking wordt daarmee jullie positie beïnvloedt in de organisatie. Vanuit systeemdenken is dit logisch. Jullie systeem wordt beïnvloed door het grotere systeem om jullie heen. In de natuur is dit ook zo; bijvoorbeeld ecosystemen (neem anders een kijkje op de pagina wat is systeemdenken?).
Ziekenhuizen zijn open en complexe organisatie’s. Vraagstukken als positionering zijn veelal “taaie vraagstukken”. Dit soort vraagstukken laten zich niet uitsluitend oplossen vanuit data-analyse of een lineair causale oplossing. De complexe realiteit is altijd anders dan enkelvoudige oplossing. Dit vraagt om een andere manier van analyseren en het nemen van een “next wise step”. Het omgaan met onzekerheid en een geleidelijke veranderingen in een complex systeem is gebaseerd op de adaptive action cyclus van het HSD-institute in Minneapolis. Het doorlopen van deze cyclus geeft inzicht in meerdere taaie vraagstukken zoals deze zich voordoen in de zorg van vandaag.
per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag
Interactie- en positioneringdagen
invulling op basis van behoefte mogelijk en in overleg
Het maken van causale diagrammen
invulling op basis van behoefte mogelijk en in overleg
Regiebehandelaarschap
per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag
Voor samenwerking plattegrond
per medisch specialist 6 ABAN PE punten per dag
"De strategiedag sprak mij aan omdat op het moment dat ik het roer overnam van de vakgroep en er veel onduidelijk was. Om met frisse moed te beginnen hebben we snel een strategiedag ingepland. Doordat onze samenwerking nog onvoldoende op orde was, werd duidelijk dat er nog een andere uitdaging op ons bord lag. We wilden graag werken aan een heldere strategie maar moesten eerst zelf aan het werk. Fijne bijkomstigheid was wel dat elk van ons nascholing punten kreeg voor deze dag. Daarnaast kregen we inzicht waar het nu echt om draait in samenwerking”
"Al langere tijd knaagde het bij mij dat we meer zouden kunnen bereiken dan er in zat. Door het traject duurzaam en effectief samenwerken werd duidelijk waarom.. Het kost tijd en energie om te investeren in dit traject maar het levert nog veel meer tijd en energie op.”
"Al geruime tijd kwam het ene na het andere vakgroep lid bij mij klagen over zaken die niet lekker liepen. Eerlijk gezegd vond ik de gedachte dat dit traject meerdere dagen besloeg aanvankelijk niet zo aantrekkelijk. De doorslag gaf dat elke dag accreditatie punten oplevert voor de vakgroep. Zo heb je gedurende het jaar een goedlopende samenwerking en je benodigde PE punten. Gaandeweg zag ik steeds meer resultaat ontstaan. Echt samenwerken kost inderdaad tijd en commitment maar levert ook wat op. Betere samenwerking, meer resultaat, minder verzuim. "
D&E samenwerking draagt bij aan
focus en synergie en daarmee aan
duurzame inzetbaarheid en een
duidelijke positie in de organisatie
D&E samenwerking draagt bij aan focus en synergie en daarmee aan duurzame inzetbaarheid en een duidelijke positie in de organisatie